9 Ocak 2016 Cumartesi

Şehzade Camii'nin Minarelerinin Gözyaşları (sayfa 116)

        Mimar Sinan'ın çıraklık eserim dediği Şehzade Camii,Kanuni Sultan Süleyman tarafından ölen oğlu Şehzade Mehmed adına yaptırılmıştır. Kanuni'nin üzüntüsünü anlayan Mimar Sinan caminin minarelerine gözyaşı sembolü yapmıştır.
         Bu efsane Kanuni'nin duygularının bile halka yansıdığı görülmektedir. Mimar Sinan burada çok iyi bir şey yapmıştır. Kanuni'yi bir dost olarak görüp,O'nun duygularını anlayıp gözyaşı sembolleri yapmıştır. Ben Mimar Sinan'ın yerinde olsam (tabi o zamanki imkanları bilmiyorum ama) caminin bir minaresine Şehzade Mehmed'in resmini yapardım.

1 yorum:

  1. Osmanlı zamanında suret içeren resim tarzı şeyleri camilere yapmak dinen uygun değildir. Namaza ve ibadete bu yüz sureti vb. Şeyler mani olur. Büyük ihtimal bu yüzden yapılmamıştır. Osmanlı padişahları böyle şeylere çok dikkat ederler. Ayrıyetten Bi ek Bilgi veriyim normalde mimar Sinan bu caminin inşaatına süleymaniye diye başlamış fakat yapım aşamasında şehzade Mehmet vefat ettikten sonra şehzade Mehmet'in ismi verilmiştir.bu camiden sonra süleymaniye yapılmıştır.

    YanıtlaSil